Magical Art

Eventyrlige kostumer af genbrug

Snedronningen

Snedronningen med hendes hest, eventyrlige kostumer af genbrug Snedronningen med hendes hest. Kjolen er lavet af genbrugsstof.  

Foto: Tine Bjørnø

 

Stofrester

Snedronningen og hendes hest

Fotoet er taget af hestefotograf Tine Bjørnø. Er du til heste, så er du bare nød til at besøge hendes hjemmeside og se hendes smukke smukke billeder af heste og deres ejer. Hun har fotograferet mig i flere af mine eventyrlige kjoler.

Detaljer på snedronningens kjole

I sidste ende var det materialerne, som bestemte hvordan kjolen kom til at se ud. Da den er lavet af gamle gardiner, duge og stofrester, så kunne jeg ikke bare købe mere stof, hvis jeg manglede til et ærme.  Jeg har i stedet tænkt på hvordan jeg kunne bruge det jeg har, til at lave en smuk kjole. Nogle gange var der også et hul eller en plet, som jeg skulle uden om, og indtænke hvordan jeg alligevel kunne bruge stoffet. Jeg har også sørger for at anvende næsten hver eneste stykke stof, så der ikke var noget jeg smed ud. En udfordring i sig selv.

Snedronnong til lysparade

Snedronningen blev første gang båret til Lysparade i Svendborg 2019, hvor vi var en masse mennesker, som havde lavet kostumer, der skulle sende Kong Vinter bort og hilse Våren frem. Derfor er kjolen, kronen og staven også udstyret med lyskæder formet som iskrystaller.

Snedronningens krone

snedronningens krone lavet af pap Kronen er bygget over en gammel papkasse og betrukket med pelsstof. Derud over er den pyntet med iskrystaller og istapper med lys i. Der er lavet en lomme i toppen af kronen til batterierne.

De store smykkesten på kronen er fra en itugået halskæde.

Kronen er af pels og er inspirert af de russiske Zars og kosakkers pelshatte. Jeg skulle have kostumet på i februar måned og være udendørs med det i flere timer, så ville være sikker på at jeg ikke kom til at fryse.

Til sommerbilledet har jeg en anden krone, som ligner iskrystaller. Den er lavet af limpistol.

Staven

Staven er lavet af et gammelt knækket kosteskaft. Det er malet sølv og har brugt limpistol til at imitere sne.

Krystallen på toppen er lavet af sådan noget skum, som du får med i pakker. Pynten er hvad jeg har fundet af perler og palietter i sølv og glimmer. Indeni er en lyskæde til batteri.

Perler som frostglimmer

Langs kanten af ærme, krave, skørt og draperi har jeg broderet en kant med sytråd og herefter tilføjet perler påsyet i hånden. De er ikke alle ens, men de ligner hinanden og giver et indtryk af glitter og frost.

Snefnug applikation

På både pelponchoen og handskerne brugte jeg stofrester og perler til at lave store snefnug applikationer.

Snedronningen

Kostumet Snedronningen er lavet af genbrugsmateriale, som gamle gardiner, duge og stofrester, mens pynten er itugået smykker og anden pynt, som er fundet i genbrugsbutikker eller i mine gemmer og omkreds. Tanken er, at brugt på den rette måde og i rette sammenhæng kan alt gammelt, slidt og itugået, bliver til noget smukt.

Snedronningen blev lavet og båret første gang til Lysparaden i Svendborg i 2019, og derfor er hun også besat med lyskæder. Lysparaden gik ud på at jage Kong Vinter væk og byde Våren velkommen. Kostumet består af flere dele. Et skørt, en jakke, 2 kroner, pelshandsker, pelsponcho og en stav.

Kjolen er smykket med broderi og perler, som er håndsyet på kjolen. Det er forskellige perler og glimmersten, men de er alle sammen med til at give ekstra frostglimmer.

Da kjolen er lavet af stof, hvor jeg ikke bare kunne gå ned og købe mere af samme metervare, så var materialerne også med til at bestemme hvordan kjolen kom til at se ud. Et puslespil jeg skulle få til at gå op med minimal spil og rester. En tilgang som jeg bruger i rigtig mange af mine kreationer.

Eventyrlig prinsesse kjole lavet af genbrugte gardiner

Prinsessedrøm

Kjolen er inspirert af eventyrkjoler og den sene middelalder. Det grønne stof er gamle gardiner og midterstoffet og chiffonen i ærmet er stofrester. Perlerne der pynter på kjolen og halskæden er lavet af gamle ødelagte halskæder, som jeg har sammensat på ny.  

Foto: Tine Bjørnø

eventyrlig julekjole lavet af genbrugte gardiner

Julekjole

Skørtet er lavet af min mors gamle køkkengardiner, jakken af en juledug og hatten er en julepyntsuro. 

fantasy kjole lavet af genbrugte gardiner

Eventyrdrøm

Kjolemønstret er inspireret af et middelaldermønster. Det lyslilla stof er gamle gardiner, som jeg har lavet applikation med. Applikationsmønstret har jeg selv designet, inspireret af art nouveau stilarten.

Foto: Tine Bjørnø

1890er inspireret kjole lavet af genbrugte gardiner

1890’er kjoler

Alt stoffet til den gule kjole er gamle gardiner. Både det gule stof og blonderne. Paraplyen er en gammel paraply, som jeg har ombetrukket og blomsterne er kunstige blomster fra en ødelagt blomsterbuket. Halskæden er sammensat af to gamle perlehalskæder.

Anvendt til festdagene Gammel Torvdag i Svendborg. 

Tangmonster. monsterkostume lavet af kassettebånd

Tangmonster

Kostumet består af en gammel bluse, handsker og maske. Tangen, som udgør selve monstret er lavet af bånd fra gamle video og kassettebånd.

Brugt flere gange i rollesplilsscenarier.

fantasy kjole lavet af genbrugte gardiner

Middelalderkjole

Kjolemønstret er inspireret af historisk middelalderkjole. Den er lavet af to forskellige slags gardiner.

Bl.a. brugt til Horsens Middelalderfestival.

Snedronningen og hendes hest

Fra gardiner til eventyrkjoler

Vores samfund lever i overflod, hvor det er alt for nemt bare at smide ting ud og købe nyt. Med mine eventyrlige kostumer prøver jeg på at give nyt liv og skønhed til gamle ting, som er kasseret.

Det startede egentlig med fascination af historiske kjoler, som krævede mange meter stof at lave. Dette var tilbage i 2001, hvor jeg lavede min første 1890ér kjole til festdagene Gammel Torvdag i Svendborg.

Samtidig har jeg altid elsket at gå i genbrug, for der kunnen man finde tøj og ting, som der ikke var i butikkerne. Anderledes ting. Her så jeg også rigtig meget smukt stof i form af duge og gardiner, som ingen længere gad at have, fordi det ikke var moderne, eller fordi der var kommet en plet eller hul i stoffet. Men der var stadig rigtig meget godt brugbart stof og det føltes som ren ressourcespild at det ikke skulle bruges. De gamle gardiner og duge havde rigtig mange flotte blonder og broderi, som passede til historiske kostumer.

Det hele har så udvidet sig til at lave tasker, hatte, kroner, paraplyer og andre underlige kostume af udsmidte materialer.

I dag fornemmer jeg, at der er kommet meget mere fokus på at genanvende og på at stoppe ressourcespild. Det glæder mig rigtig meget og jeg håber det fortsætter i denne retning. Ikke at vi helt skal stoppe med at forbruge, men have meget mere fokus på at genanvende. 

Måske kan mine kostumer inspirer dig til at tænke anderledes næste gang, du er ved at smide noget ud. Tage det som en sjov udfordring og leg.

kæmpe orkidé
papirskjole

Skønheden i genbrug

Denne kjole er lavet af ren genbrugspapir. Det er faktisk dobbelt genanvendelse, for papiret er i sig selv genbrugspapir. Det er afdækningspapir til når man fx skal male. Papiret er fyldt med maleklatter, som giver et flot mønster. Næsten som broderi. Alle blomsterne  er lavet af gamle aviser.

Papiret er klippet efter et af mine kjolemønstre og så er det syet sammen på min symaskine. Herefter er det så forstærket nogle steder i syningerne med malertape, for ikke at rive, idet jeg skulle have den på.

Der er noget magisk over, hver gang jeg går i gang med mine kreationer. Der sker noget helt fantastisk fra første idé, til det endelige udtryk langsomt former sig gennem materialet. Og jeg elsker at dele denne proces med dig via mine sociale medier. Så følg mig meget gerne på facebook eller Instagram.

Vil du læse mere om mig og min baggrund, kan du gøre det her.

Med venlig hilsen

Sara Kornerup Fog